Elérhetőségeim

AnnaMade Tűzzománc

9700 Szombathely,
Kertész u. 18.

Mobil: +36706057968
bukitsanna@gmail.com

Rólam

Bukits Annának hívnak, Szombathelyen születtem 1992-ben, és jelenleg is itt élek.

A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium képző- és iparművész tagozatán ötvös szakirányban tanultam, majd Budapesten szereztem ékszerész végzettséget.

A tűzzománc technikába tanulóéveim alatt szerettem bele. Éreztem, hogy én ebben tudnék igazán kiteljesedni, de iskolai keretek között erre nem volt lehetőségem. Egy mestert kerestem, aki mellett dolgozva/tanulva elsajátíthatnám a szakma rejtelmeit. Végül rátaláltam Sisa József ötvös-iparművészre, aki műhelyébe fogadott. Őt máig példaképemnek, mesteremnek tekintem.

Iskoláim végeztével ékszerészként kezdtem dolgozni, majd létrehoztam egy saját műhelyt, és fokozatosan teljesen a tűzzománc felé fordultam.

2016-ban beneveztem három képemet Kecskeméten a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely Zománc Fresh III. országos zománcművészeti pályázatára, ahol második helyezést értem el. Így eltölthettem egy teljes hetet az alkotóműhelyben, a magyar zománcművészet központjában, és azóta is aktív kapcsolatban vagyok velük.

Jelenleg képeket, dísztárgyakat, lakberendezési kiegészítőket készítek vörösréz alapra rekeszzománc technikával.

2017-ben szerepeltem az egyik legismertebb helyi újságban, a Vas népében. A cikk internetes változata itt olvasható: https://goo.gl/7zFvxP

Hitvallásom:

Küldetésemnek érzem, hogy ős-jeleink, népművészeti kincseink motívumvilága újra megtalálja a helyét otthonainkban, közösségi tereinkben. Újra életünk részét képezzék, és harmonikusan illeszkedjenek a modern lakberendezési elképzelésekhez is, miközben őrzik a hagyományt. Kutatásaim, terveim, törekvéseim ezen fő irány mentén haladnak.

A tűzzománc, és ezen belül a rekeszzománc technika használata messzi időkre nyúlik vissza, Magyarország egykor nagyon híres zománcművészeti központ volt. Ezért hosszú távú célom, hogy ez a nemes és gyönyörű technika újra ismerté és elismerté váljon.

Mintáimat én tervezem, sokszor több hónap, mire elkészül egy-egy motívum. Nagyon fontos, hogy a ránk bízott örökség csak akkor működnek igazán, ha bennünk él, és nem csak lemásoljuk. Így lesz igazán mögöttes tartalma, és a szemen túl a lelket is meg tudja szólítani.

A rekeszzománc technikáról:

A zománc a fémek üveggel történő bevonását jelenti. Én vörösréz lemezzel dolgozom, erre kerül egy alapozó réteg után a motívum. Az apró mintaelemeket rézszalagokból hajtogatom ki fogóval, csipesszel, majd a közöket feltöltöm a megőrölt színes ékszerzománc alapanyaggal. Ez a kemencében magas hőfokon tüzes színű üvegfelületté olvad.

Minden darab 3-4 égetésen van túl, mire elkészül teljesen. Minden darab egyedi, nagyon nehéz két egyforma alkotást létrehozni, mivel az égetési időnél a másodpercek is számítanak.

Tűzzománc képeim kereteit mindig nagy gonddal választom ki, hogy valóban kiemelje annak szépségét, hogy egy minőségi, harmonikus alkotás születhessen.

 

Facebook oldalam: http://www.facebook.com/AnnaMade.hun

Egyéb közösségi oldalak: https://www.instagram.com/annamade.hun

 

AnnaMade Tűzzománc - MagyarAnnaMade Tűzzománc - Angol